2011. május 7., szombat

Kína és az olimpiák

Pekingi olimpia – Tokiói olimpia

Peking számára az olimpia megrendezése fontos állomás volt a nemzetközi nagyhatalommá válás kapcsán. Szerették volna, ha Japánhoz hasonlóan újra bekerülnek a történelembe és a modernizáció útjára tudnak lépni. Pekingben is hatalmas infrastrukturális fejlesztések előzték meg az olimpiát, csakúgy mint Tokióban, de míg Tokióban inkább az úthálózatok fejlődtek, addig Peking nagyobb hangsúlyt fektetett az egész város arculatának átformálására.

Pekingi olimpia – Berlini olimpia

Kína a náci Németországhoz hasonlóan felismerte az építészet fontosságát a nagyhatalmi célok deklarálására, és eszközként tekintett az építészetre, amely képes vizualizálni törekvéseit. Annak idején Hitler híressé vált stadionja monumentalitásával, stabil és erős betonszerkezetével próbált hű szimbólumot teremteni elképzeléseinek, a pekingi olimpia stadionja azonban egyediségével, egyedülálló formai megjelenésével és ennek sajátos technológiai kivitelezésével próbálta meg felhívni a világ figyelmét.

Pekingi olimpia – Mexikói olimpia

Kína célul tűzte ki az olimpia kapcsán, hogy Mexikóhoz hasonlóan lecseréli a szegény ország képét a modern országéra, és erőfeszítéseket tesz arra, hogy megtanítsa a pekingi lakosságnak hogyan kell egy nemzetközi közönség előtt viselkedni. Angol nyelvtanfolyamokat szervezett a pekingieknek, és a média segítségével nevelte a város lakóit a helyes viselkedésre.

Pekingi olimpia – Szöuli olimpia

Kínában is, hasonlóan Koreához az olimpia jelentette az utat a nemzetközi ismertség felé. Az olimpia hozta meg az igazi áttörést, kelet és nyugat sajátos találkozását, amely lehetőséget adott mind Szöulnak, mind Pekingnek, hogy elmélyítse diplomáciai kapcsolatait, és javítsa nemzetközi megítélését.

Kína mérhetetlenül ragaszkodott az olimpiához. Ezen szándék hátterében az állt, hogy végre kiléphessen a nemzetközi porodra, megmutathassa ország-világ előtt nagyságát és elismertségre tegyen szert. Az olimpia volt a legitimációja a nemzetközi színtérben, útlevélként szolgált. Legitimálta demokratikusnak nem nevezhető politikai berendezkedését és modernizálta társadalmát. Azzal, hogy Kína végül megrendezte a játékokat, nemcsak igazolást kapott arra, hogy nagyhatalmi törekvései jogosak, de elfogadott tagjává vált a nemzetközi közösségnek, és végre betölthette az a pozíciót, amelyet a nyugat eddig megtagadott tőle. Az olimpia tudatosította a világban, hogy Kína felzárkózott Amerika mögé, mind gazdasági, mind a nagyhatalmi státusz szempontjából.

3 megjegyzés:

  1. Tetszenek ezek az összehasonlítások más országok olimpiáival. Jól összeszedett, én nem gondoltam volna rá :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes ez a téma, én sose gondoltam ezekbe igazán bele.

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszik, hogy így összehasonlítgattad őket! Nagyon érdekes. És igaza van Saenak, ezekbe bele sem gondol az ember úgy igazán ^^;;;

    VálaszTörlés