2011. március 6., vasárnap

Hol is kezdjük...

A blogom célja, ahogy azt a címe is mutatja, hogy a pekingi olimpia apropóján tervezett és létrehozott épületek révén megmutassam, azok hogyan kommunikálnak és hogyan tükrözik Kína nagyhatalmi törekvéseit.
Nem újdonság, hogy sokan Kínát jósolják Amerika után a következő nagyhatalomnak. Erre nemcsak az a bizonyíték, hogy Kína volt az egyetlen ország, amelyet a válság szinte alig érintett, de az ország összes GDP-je is már az amerikai mögött jár, megelőzve ezzel a sokáig második helyen álló Japánt. Kína pedig, mint "cselekvő" ország, törekvéseit igyekszik leplezetlenül kifejezésre juttatni, amelyhez az építészet, a maga időtálló és meghatározó, látványos, olykor monumentális jellegével jól asszisztál.
A blog további célja, hogy a mélyére ássak és bebizonyítsam, hogy az épületeknek igen jelentős szerepük van Kína politikai céljainak reprezentálásában. Erre a legeklatánsabb példának az olimpia tűnt, hiszen nemcsak maga az esemény keltette fel a külföldi országok érdeklődését, de építész berkekben is megélénkült a nemzetközi kommunikáció a sok beruházás kapcsán, amit Kína az olimpiára megépíttetett.

2 megjegyzés:

  1. Erre kíváncsi leszek, izgi téma :)
    Sok sikert!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Eddig nem sok bejegyzés született, de mostmár igyekszem...

    VálaszTörlés